Τόπος

Μια ανάσα από εσάς, ο τόπος μας, σάς περιμένει όχι μόνο για το καλοκαίρι που έρχεται αλλά και για ξαφνικές αποδράσεις, για διήμερα και τριήμερα χαλάρωσης. Αφήστε πίσω σας το βουητό των πόλεων, το κλίμα της εποχής. Περπατήστε μέσα στο δάσος, στις ερημικές ακρογιαλιές, στα σοκάκια του ορεινού (πλην όμως δίπλα στην θάλασσα) παλαιού χωριού. Ακούστε τον ήχο των κυμάτων της θάλασσας..

              Ένας σπάνιος τόπος ευλογημένος από το μεγαλείο της φύσης, που απλώνεται σε όλη την έκταση του μοναδικού μας χωριού. Οι κατάφυτες πλαγιές του προσφέρουν ένα υπέροχο πανόραμα ως τα παράλιά του αγναντεύοντας την απεραντοσύνη της θάλασσας, ενώ το πυκνό δάσος του συνθέτει ένα παραμυθένιο σκηνικό.

              Τα χωριά μας, ο Άη-Γιώργης και η Λιχάδα σαγηνεύουν τον ταξιδιώτη με μια βόλτα στην παραλία τους, ένα σεργιάνι στα σοκάκια και ένα ταξίδι στους μύθους, την ιστορία και τις εκλεκτές γεύσεις της.

             Απογειώνουν όλες τις αισθήσεις: την όραση με τους γκρεμούς και τη θέα, την ακοή με το σφύριγμα του αέρα όπως γλιστρά ανάμεσα στα σπίτια και την αφή με τα κρυστάλλινα νερά των παραλιών. Μα πάνω από όλα, εξιτάρουν τη γεύση και την όσφρηση με τα μοναδικά κρασιά και τις παραδοσιακές γεύσεις των ντόπιων προϊόντων.

             Όποιος επισκεφθεί τον τόπο μας, περιμένοντας να ζήσει την ατμόσφαιρα των clubs και των café με τους θορυβώδεις τουρίστες, μάλλον θα απογοητευθεί. Για να νιώσει τη μαγεία του τόπου, πρέπει να μάθει να χάνεται στον υδάτινο ορίζοντα, να χαμογελά στα πουλιά, να νιώθει δέος με τα αξιοθέατά του, να μπορεί να αφομοιωθεί στους αργούς ρυθμούς και την ψυχή της μικρής, φιλόξενης κοινωνίας..

             Προορισμός όχι κοσμοπολίτικος..

                 Προορισμός χωρίς πολύχρωμα φώτα και ηλεκτρονικούς ήχους..

                       Προορισμός όμως πανέμορφος σαν το πνεύμα που θα έπρεπε να υπάρχει στις διακοπές μας..
ΙΣΤΟΡΙΑ

              Στη μύτη της Βόρειας Εύβοιας βρίσκονται χτισμένα δύο χωριά, η Λιχάδα και ο Άγιος Γεώργιος . Η Λιχάδα ποτέ δεν απουσίασε από το ιστορικό προσκήνιο λόγω της στρατηγικής της θέσης. Το 1821 η περιοχή γνωστή και ως «Άρειος Πάγος», ενώ το 1823, όταν οι Τούρκοι ανακατέλαβαν την Εύβοια έγινε θέατρο σημαντικών ναυμαχιών. Τα χωριά απλώνονται στο Β.Δ. άκρο της Εύβοιας, στο όρος Λιχάδα, σαν εξώστης, που βλέπει προς το δίαυλο Ωρεών στον Ευβοϊκό και προς τη Ρούμελη μέχρι τον Τυμφρηστό. Όπως λέγεται συγκαταλέγεται στις πιο προικισμένες από τη Φύση περιοχές της Ευρώπης, πλημμυρισμένη από πράσινο.

             Η Λιχάδα παλαιότερα φιλοξενούσε τον περισσότερο κόσμο από την περιοχή, ενώ ο Άγιος Γεώργιος πιο λίγο. Με την πάροδο όμως του χρόνου και με την εξέλιξη της περιοχής ο Άγιος Γεώργιος φαίνεται να αποτελεί ένα τουριστικό θέρετρο για την περιοχή αυτή και να έλκει περισσότερο τον κόσμο.

             Η ευρύτερη περιοχή είναι συνδεδεμένη με τη μυθολογία, απ' όπου η Λιχάδα φαίνεται να πήρε το όνομά της από τον ακόλουθο του Ηρακλή τον Λίχα, τον οποίο εκσφενδόνισε ο Ηρακλής, λίγο πριν το θάνατό του, από την κορυφή της Οίτης. Ο Κένταυρος Νέσσος έκλεψε την όμορφη Δηιάνειρα, γυναίκα του Ηρακλή, αλλά ο Ηρακλής τον σκότωσε με τα φαρμακερά του βέλη.

             Αυτός, λίγο πριν πεθάνει, έπεισε τη Δηιάνειρα να βουτήξει στο αίμα του ένα χιτώνα και να τον προσφέρει στον Ηρακλή, για να της είναι αιώνια πιστός. Με τον υπηρέτη Λίχα, έστειλε η γυναίκα του τον χιτώνα στον Ηρακλή, που, όταν τον φόρεσε, άρχισε να νιώθει φριχτούς πόνους. Ο Ηρακλής θεωρώντας υπαίτιο τον υπηρέτη του τον πέταξε στη θάλασσα και πέθανε στην Πυρά, ικανοποιώντας το χρησμό του Μαντείου των Δελφών.... Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν έρθει στο φως, το ακρωτήρι Λιχάδα στον Κάβο είναι γνωστό στους αρχαίους και ως ¨Κήναιον¨. Το 427/26 π. Χ. μετά από μεγάλο σεισμό ένα τμήμα του ακρωτηρίου καταβυθίστηκε. Από αυτή την καταβύθιση προέκυψαν τα Λιχαδονήσια, ακριβώς απέναντι από τη μύτη του ακρωτηρίου.

              Οι περισσότεροι Ευβοείς σήμερα, αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής, ταυτίζουν τη Λιχάδα με τον παραλιακό οικισμό του Αγ. Γεωργίου. Δεν έχουν μεγάλο άδικο, αφού σήμερα έχουν εντελώς ανατραπεί τα δεδομένα του παρελθόντος, με αποτέλεσμα η ακατοίκητη αυτή παραλία να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της περιοχής και να εξελιχθεί εν τέλει σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Εύβοιας.

              Το όνομα του Αγίου Γεωργίου οφείλεται στον ομώνυμο ναό, ο οποίος είναι χτισμένος σε θεμέλια ενός παλαιού Ασκητηρίου. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, ο πρώτος ναός είχε τη μορφή κατακόμβης με υπόγεια είσοδο. Η ραγδαία εξέλιξη του Αγίου Γεωργίου άρχισε μετά το 1970.

Ο παραλιακός δρόμος που συνδέει τον Αγιώργη με τον Κάβο και κατόπιν με το φάρο της Βασιλίνας επιτρέπει στον εποχούμενο επισκέπτη την πρόσβαση σε όλο το μήκος της έξοχης παραλίας, που διαγράφει το ακρωτήρι Κήναιο. Κατά μήκος αυτής της παραλίας υπάρχουν αρκετές πλαζ και πολλά κεντράκια, τα οποία λειτουργούν συνήθως κατά τη θερινή περίοδο. Λειτουργούν επίσης αρκετές επιχειρήσεις, που διευκολύνουν διάφορες δραστηριότητες στις οποίες επιθυμούν να επιδοθούν οι επισκέπτες της Λιχάδας.

             Ψάρεμα, κοντινές θαλασσινές κρουαζιέρες, σέρφινγκ, καταδύσεις, αθλοπαιδιές κ.ά. Τα νότια παράλια από τον Αγιώργη μέχρι τα Γιάλτρα θεωρούνται από τα ομορφότερα της Ελλάδας, αφού η πυκνή βλάστηση, που φτάνει μέχρι το κύμα, τα κάνει να μοιάζουν με τροπικά νησιά.

             Επί αυτής της απολαυστικής ακτογραμμής και στα όρια της κοινότητας Λιχάδας, βρίσκονται οι διεθνούς φήμης ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις "Μεντιτερανέ", με τις ιδιωτικές πλαζ και το φανταστικό Γρεγολίμανο.

             Πιο άγριο αλλά εξίσου πανέμορφο είναι το τοπίο της βόρειας ακτογραμμής της χερσονήσου. Ο παραλιακός δρόμος συνεχίζεται πια και μετά το φάρο της Βασιλίνας, φθάνοντας μέχρι τα Γιάλτρα από τη βόρεια πλευρά. Η περιοχή είναι πανέμορφη με φυσικές ομορφιές, δάση, μονοπάτια που σας οδηγούν σε πανέμορφες τοποθεσίες και αξιόλογα αξιοθέατα.

             Στον λόφο του Προφήτη Ηλία βρίσκεται ένα ανεξερεύνητο σπήλαιο, στη θέση "Πασόγουρνι", που μπορείτε να το επισκεφθείτε... πάντα όμως με προσοχή!

             Στην άκρη του χωριού, η περιοχή... φυλάει το πολύτιμο μυστικό της: τα κατάφυτα νησάκια με τα τιρκουάζ νερά που λέγονται Λιχαδονήσια και ρίχνουν το γάντι στην Καραϊβική!


Επικοινωνία

Μαλλιαρός Κωνσταντίνος
Ενοικιαζόμενα Δωμάτια  -  Διαμερίσματα «Μπαλκόνι Στο Γαλάζιο»
Άγιος Γεώργιος Λιχάδος, Βόρεια Εύβοια
Τηλέφωνα: 1) ( + 30 ) 22260 33109   2) ( + 30 ) 6944 184568   3) ( + 30 ) 6977 624218   4) ( + 30 ) 210 8001999
e-mail: malliarosrooms@gmail.com
Αρ.ΜΗΤΕ: 1351Κ132Κ0192100

Αρχική | Σχετικά με εμάς | Υπηρεσίες | Photo Gallery | Κρατήσεις | Κοιν. Tουρισμός | Τόπος | Πώς θα έρθετε | Αξιοθέατα | Επικοινωνία